Táimid ag ceiliúradh 50 Bliain! Cliceáil anseo chun a fháil amach conas is féidir leat a bheith páirteach!
Téigh ar aghaidh chuig an bpríomhábhar

Maróg na Nollag agus Custaird Fuisce

Oideas le Zack ag Irish Food Guide .

Tugtar maróg pluma ar maróg na Nollag freisin mar gheall ar an iliomad prúnaí atá ann! Tá an maróg saibhir blasta seo déanta as meascán de thorthaí úra nó triomaithe, cnónna agus súit (saill mairteola nó caoireoil) agus go traidisiúnta bruite nó gal. Is féidir súit vegetarian a úsáid freisin.

Tá an maróg dorcha agus is féidir é a sháithiú le fuisce nó le coinneac, beoir dorcha, nó alcóil eile. Ba ghnách leo a bheith bruite in “éadach maróg,” ach inniu is i mbabhlaí maróg a dhéantar iad de ghnáth.

Tá daoine i gcónaí tar éis an t-ádh a mhealladh isteach ina meascán maróg Nollag le haghaidh dea-ádh, cosúil leis na cinn i Barmbracks Oíche Shamhna. I measc na n-urlabhraí seo bhí boinn airgid (le haghaidh rachmais), cnámha beaga bídeacha mianaigh (le haghaidh dea-ádh), meisle airgid (le haghaidh rabhán), fáinne óir (chun pósadh) nó ancaire (le haghaidh cuain shábháilte) agus cibé duine a fuair an t-ádh, choinneodh sé an t-ádh!

Tá maróga réidh agus cócaráilte ar fáil sna siopaí ach ní bheidh siad san iomaíocht go deo leis an bpléisiúr a bhaineann le do Mharóg Nollag féin a dhéanamh!

Mar sin, seo an t-oideas atá éasca agamsa le Maróg na Nollag a dhéanamh le huachtar custard fuisce (nó branda) freisin!

Mo Chomhábhair:
125g prúnaí réidh le hithe, mionghearrtha
225g rísíní
225g cuiríní
225g sultán
rind grátáilte agus sú 1 líomóide
50g almóinní mionghearrtha
1 úll cócaireachta, scafa, cored agus grátáilte
1 cairéad meánach, scafa agus grátáilte
225g siúcra demerara
225g suet (úsáidim siúcra glasraí seachas suet mairteola)
125g aráin úr bán
125g plúr plain
½ tsp cainéal talún
½ tsp lus an choire
½ tsp cnó cócó úrmheilte
3 uibheacha
150ml Stout
1 tbsp triacal dubh
35ml Irish Whisky

Mo Modh:
1. I mbabhla mór, measc na comhábhair thirim go léir le chéile.

2. Geadaigh na huibheacha, stout, fuisce nó brandy agus triacal dubh le chéile agus corraigh isteach sa mheascán.

3. Clúdaigh agus fág in áit fhionnuar chun seasamh thar oíche.

4. Im trí bhabhla maróg 600ml agus cuir ciorcal de pháipéar gréiscdhíonach sa bhun.

5. Pacáil an meascán isteach sna babhlaí agus réidh an barr. Fág thart ar 2.5 cm de spás go barr an bhabhla.

6. Gearr ciseal dúbailte de pháipéar gréisdhíonach i gciorcal 30cm. Clúdaigh gach maróg leis an bpáipéar agus ceangail le téad timpeall an chiumhais. Ceangail píosa téad eile trasna barr an maráin ionas gur féidir é a thógáil isteach agus amach as an bpanna go héasca.

7. Cuir na babhlaí isteach i sáspan trombhunaithe (cuir pláta suas-iompaithe i bun an phota ar dtús, chun na babhlaí maróg a ardú ó bhun an phota). Doirt fiuchphointe uisce timpeall an imeall go dtí go dtiocfaidh sé dhá thrian den bhealach suas taobhanna na mbabhlaí. Clúdaigh le clúdach agus suanbhruith ar feadh 3 uair an chloig. Barr suas an pota le fiuchphointe uisce go dtí an leibhéal tosaigh gach uair an chloig.

8. Tóg amach na maróga tar éis 3 uair an chloig agus lig dóibh fuarú. Cuir ort clúdach nua ramhar nó pár agus ansin clúdaigh go docht le scragall.

9. Stóráil in áit dorcha fionnuar go dtí an Nollaig. Coimeádfaidh na maróga ar feadh suas le sé mhí.

10. Gearr isteach i méideanna codanna le riar agus teas i MICREATHONNACH, ar chumhacht iomlán, ar feadh 1 nóiméad go dtí go píopaí te. Te dhá spúnóg bhoird de fuisce nó de bhranda i sáspan beag. Cuir ar thuir é agus doirt go cúramach thar an maróg. Freastal le mo uachtar custard blaistithe (féach an t-oideas thíos).

Uachtar Custard Fuisce

Seo uachtar Nollag an-simplí agus blasta is fearr liom a sheirbheáil le mo Maróg Nollag níos mó ná aon rud eile!

Aoire 250ml den uachtar go dtí go gcoimeádann sé cruth figiúr a hocht agus corraigh isteach i 250ml de custard fuar é. Is féidir leat é seo a dhéanamh tú féin nó é a cheannach réamhdhéanta. Doirt isteach 35ml (buaic amháin) d’uisce beatha na hÉireann (nó brandy) agus cuir pinch de chnó cócó grátáilte leis agus corraigh go dtí go bhfuil sé réidh.

Is féidir é seo a sheirbheáil freisin thar mionra mionra téite le haghaidh athrú taitneamhach ar an ngnáthnós! Bain taitneamh as!

Zack